Olimpik Kış Sporları

Haberler Kayak

Olimpik Kış Sporları Olimpiyat Komitesi tarafından belirlenen kış sporlarından oluşmaktadır. Bunlar 7 ana branş ve bunlara bağlı 11 alt branştan oluşmaktadır.

 

 

 

1. Biathlon

Biathlon, iki farklı spor dalının kombine edilerek tek spor dalına dönüşmesidir. Kelimenin kökeni Yunancadır. Atış ve Kayaklı Koşu sporlarının birleşimi şeklinde en basit şekliyle tanımlanabilir.

 


2. Bobsleigh

Bobsleigh

1860’lı yılların sonlarına doğru İsviçre tarafından icat edilen bir kızak sporudur. Yerçekimi kuvvetinin sağladığı aşağı yönlü kuvvetlerin kullanımı ile buzdan yapılmış dar ve bükümlü özel kanalların içinde gerçekleştirilen hıza yönelik spordur. Başarıyı belirleyen en önemli etken kızağı iten sporcuların itme kuvvetlerinin büyüklüğüdür.

 

 

Bobsleigh Skeleton

Sporcunun ince ve küçük boyutlu sadece üst gövdesini kaplayan bir kızakla buzla kaplı kanalların içinde hıza yönelik geliştirilen bir kızak sporudur. Dünyanın ilk kayma içeren sporu olarak kabul edilir. İngilizce iskelet kızağı anlamı içerse de Türkçe olarak gövde kızağı tabiri kullanmak doğru olabilir. En önemli fark yüzükoyun öne doğru yatılarak yapılan kızak sporudur.

 

 


3. Curling 

Curling, granit taşlardan (19,46 kg) yapılmış kaşar silindirlerine benzeyen objelerin hedefe ne kadar yakın atabilme prensibine bağlı oynanan takım sporudur. Buz üstünde taşların çıkarttığı seslerin bir kükreme ve guruldama sesine benzemesi sebebiyle “Kükreyen Oyun” tabiri ile de anılmaktadır.

Dünyanın en eski takım sporları birisidir. Curling oyunları kışın donmuş gölet ve göller üzerinde oynanan İskoçya’da 16. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Bilinen en eski curling taşları, 1511 yılına ait Stirling ve Perth bölgelerinden getirilen taşlardır.

 

 


4. Ice Hockey

Buz Hokeyi hızlı, akıcı ve heyecan verici buz üstünde yapılan özel donanıma sahip ekipmanların kullanıldığı takım sporudur. Küçük çaplı itişme ve kavgaları da içeren maçlar, yaşanan gerginlik sayesinde Olimpiyat Oyunlarında büyük kalabalıkları çekiyor.

Hokey kelimesi “sopa” anlamına gelen eski Fransızca kelime “Hocquet” dan geliyor.

 


5. Luge

Buzdan yapılmış kanalların içinde bobsleigh gibi korumalı değilde korumasız olarak, aynı zamanda direksiyonu olmadığı ve görüş açısı geride kaldığı için reflekslere güvenerek hıza ulaşılan kızak sporudur. İki kişi ve tek kişi olarak yapılabilmektedir.

 

 


6. Skating

 

Figure skating

Artistik Patinaj ismi ile anılsa da Artistik Paten veya Artistik Buz Pateni demek daha doğru olabilir. Patinaj kelimesinin arabaların tekerleri dönse de kaygan bir zeminde yol alamama durumu olarak algılandığı bir gerçektir.

Sanat ve sporun bir araya geldiği ender sporlardan birisidir. Buz üzerinde müziğin ritmine ve akışına göre önceden belirlenmiş hareketleri ve teknikleri yapma zorunluluğu olan, bu teknikler sonrası jürilerin puanları ile derece verilen bir yarışma sporudur.

 

 

 

Short Track Speed Skating

Kısa Pist Sürat Pateni, Kuzey Amerika kökenli bir buz sporudur. Kısa pist sürat pateni, sporcuların zamana karşı değilde strateji, cesaret ve beceri unsurlarının ön planda olduğu ferdi ve takım sporudur.

 

Speed Skating

Sürat Pateni, dondurulmuş göl ve nehirler üzerinde ulaşımın hızlı bir formu olarak başladı. 1924 Kış Oyunları’nda Olimpiyat programına alınarak olimpik bir spor oldu. 13. Yüzyıldan itibaren Hollanda’da ulaşımın sağlanması için etkin olarak kullanılmıştır. Özel yolların ve güzergahların belirlenmesi ulaşımı kolaylaştırmıştır. Sonraları İngiltere ve diğer İskandinav ülkelerine yayılmıştır.

 


7. Skiing

 

Alpine Skiing

Kayak denilince halkın ilk aklına gelen spor denilebilir. Kayağın tarihine Türklerin yön verdiğini önemle belirtmek gerekli. Detaylarını Kayak tarihi makalemde ileride paylaşacağım.

Olimpiyat Komitesinin Alp Kayağı tanımları:

Alp kayağının çok eski bir geçmişi vardır. Norveçte özel yapılmış ağaçların ayaklara takılması ile dağdan aşağı doğru kaymaları ile icat edilmiştir.

Kayak değişen boyutları ve Rusya, Finlandiya, İsveç ve Norveç’te turba bataklıkları korunmuş ahşap plakalar şekilleri keşif tarih öncesi çağlara izlenebilmektedir. Rusya’da keşfedilen Kayak fragmanları  8000-7000 M.Ö. olmuştur. Bu kayak biçimi binlerce yıl boyunca soğuk ülkelerde yaşamın ayrılmaz bir parçası olmuştur.

 

 

Cross Country Skiing

Kayaklı Koşu, Kayak Kros, Mukavemet Kayağı ve Kuzey Disiplini isimleriyle anılmaktadır. Kayak sporunun en eski türlerinden birisidir. Karla kaplı arazi üzerinde seyahat ve buna bağlı ulaşım ihtiyaçlarından ortaya çıkan Kayak Kros, 19. Yüzyılda spor branşı olarak geliştirilmiştir.

 

 

Freestyle Skiing

Serbest Stil Kayak, ilk olarak 1988 yılı Calgary Kış Olimpiyatlarında  yarışmalara dahil edilmiştir.

Aerials, Moguls, Ski Cross, Ski Halfpipe ve  Ski Slopestyle alt dallarının yarışmaları yapılmaktadır.

 

 

Nordic Combined

Kuzey Kombine sporunun uzun bir olimpiyat geçmişi vardır. Kayaklı koşu ve Kayakla atlama sporlarının kombine edilerek yapıldığı kuzey disiplini altında yer alan olimpik kış sporudur.

 

 

Ski Jumping

Kayakla Atlama, özel yapılmış kulelerden sporcuların daha uzağa gitme veya uçma amacını taşıyan önemli bir olimpik kayak branşıdır.

Norveç’te 1808 yılında Ole Rye 9,5 metre atlayarak bu sporun gelişmesindeki temeli atmıştır. Modern kayakla atlama sporunun babası olarak kabul edilir. 1866 yılında ilk yarışmalar düzenlenmiştir.

 

Snowboard

Snowbord sörf, kaykay ve kayak unsurları birleştirmektedir. 1998 Nagano Oyunları’nda ilk olarak yarışmaları düzenlenmiştir.

Amerikan spor ekolleri bu sporun tarihi açıdan gelişiminin kendilerine ati olduğu söyleseler de, bilinen ilk snowbord Karadeniz’de Türk insanının ulaşımı sağlaması için geliştirdiği bir ulaşım aracıdır. Lazbord tabiri ile halkın dilindedir. Snowbord ekollerinin rol aldığı spor belgesellerine konu olan Lazbord’un tarihini araştırmak üzerimizdeki önemli yüklerden birisidir. Karadenizde festivalleri düzenlenmektedir.

Snowboardun doğum yeri olduğu söylenen Rize’nin Petran köyüdür. Kaçkarlar’daki köy, köylülerin bir ulaşım aracı olarak kullandığı Petranboard’larla tanınıyor. Yüzyıllar önce keşfedilen ve halk arasında Lazboard olarak da bilinen Petranboard’lar, bugünkü anlamıyla snowboard’un da atası sayılıyor.